BRUSSEL - EU-commissaris Neelie Kroes (concurrentie) verwacht dat zij later deze week informatie krijgt van de Nederlandse en de Luxemburgse regeringen over hun betrokkenheid bij het reddingsplan voor Fortis. Kroes' woordvoerder zei dat dinsdag.

De Belgische regering zal Kroes dinsdag nog inlichten over haar bijdrage aan het totale reddingsplan van 11,2 miljard euro. Nederland kocht voor 4 miljard euro 49 procent van de aandelen van de Nederlandse bankpoot van Fortis.

Het kopen door een overheid van aandelen tegen een marktprijs valt op zich niet onder staatssteun, maar de drie landen zullen de details van hun reddingsplan aan Kroes voorleggen.

B&B
De Britse overheid deed dat dinsdag al toen het informatie over de nationalisering van de Britse hypotheekbank Bradford & Bingley (B&B) naar Brussel stuurde. De Britse regering besloot maandag de hypotheekportfolio van Bradford & Bingley ter waarde van 50 miljard pond (58 miljard euro) over te nemen. De consumentenbank van B&B wordt voor 612 miljoen euro doorverkocht aan het Spaanse Santander.

Kroes' woordvoerder meldde ook dat de Europese Commissie zo snel mogelijk zal oordelen of er sprake is van illegale staatssteun bij Dexia. Deze Frans-Belgische bank kreeg maandagavond een kapitaalinjectie van ruim 6 miljard euro van de overheden van België, Frankrijk en Luxemburg. "We verwachten de aanmelding van de plannen op korte termijn en willen zeer snel een oordeel geven", zei de woordvoerder van Kroes.

Kroes waakt er bij dit soort operaties steeds voor dat een bepaald bedrijf bevoordeeld wordt ten opzichte van concurrenten. De EU-commissaris heeft de macht om bedrijven de steun desnoods terug te laten betalen.