DEN HAAG - Het kabinet is niet van plan de huurtoeslag te verhogen om inkomensverlies voor chronisch zieken en gehandicapten te compenseren. Dat blijkt uit een brief die minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft geschreven.

Donner reageert op vragen van Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks. Volgend jaar wordt een nieuwe compensatieregeling voor chronisch zieken en gehandicapten van kracht. Effect daarvan is dat zieken met een huurtoeslag erop achteruit gaan.

De huidige regeling zit zo in elkaar dat iemand met fiscale aftrek voor ziektekosten een hogere huurtoeslag krijgt. Zieken en gehandicapten met huurtoeslag zijn daardoor voordeliger af. Volgens Donner is dat oneerlijk, omdat mensen in dezelfde situatie ongelijk worden behandeld.

Onbedoeld
In de nieuwe compensatieregeling wordt aan dit "onbedoelde effect" een einde gemaakt, aldus Donner. Chronisch zieken met een huurtoeslag gaan er daardoor op achteruit.

"Zo men het al gewenst mocht vinden om iets aan deze inkomenseffecten te doen, geldt daarbij dat de huurtoeslag een ongeschikt instrument is", schrijft Donner. Een hogere huurtoeslag zou immers terecht komen bij mensen die niet chronisch ziek zijn.

Het kabinet heeft al eerder aangekondigd dat het in het najaar nog eens zal kijken naar de koopkrachtgevolgen van de nieuwe compensatieregeling voor chronisch zieken en dat het die zo nodig zal repareren.