SCHIPHOL - De tijd dat je jezelf een hernia sliep op een van de stoeltjes op Schiphol lijkt voorbij. Het zogeheten Yotel, dat dinsdag achter de paspoortcontrole is geopend, biedt reizigers voor 35 euro (eenpersoons) of 60 euro (tweepersoons) een slaapcabine voor minimaal vier uur.

Yotel is een beproefd concept op vliegveld Heathrow in Londen. Reizigers moeten de hotelcabine voor minimaal 4 uur afnemen en betalen daarna per uur tot een maximum van 76 euro (eenpersoonskamer) of 106 euro (tweepersoonskamer).

"Daarvoor krijgen de gasten", zo vertelt hotelmanager Martijn Beekhuis, "een vijfsterrenbed en vijfsterrenregendouche, internet en roomservice."

Ruimte
De gasten hoeven alleen maar in te leveren op de ruimte, want die is gezien het aantal vierkante meters geen vijfsterren. In totaal zijn er 57 cabines. De eenpersoonsversie meet 7 vierkante meter en de tweepersoonsvariant 12 vierkante meter. Het bed is bij binnenkomst een zitbank maar wie echt wil slapen, drukt op een knop om de bank uit te schuiven tot een heus bed.

Alle elektronica zoals televisie, licht en airco zijn vanuit het bed te bedienen. "De kamers zijn vooral voor mensen die tussen twee vluchten door even willen bijkomen of zich willen opfrissen", vertelt Beekhuis. Yotel houdt ook rekening met de toestand waarin de reiziger verkeert, zo weet Beekhuis. "Als je uit een vliegtuig komt, heb je vaak een wat droge huid. Daarom hebben we in de douche een vochtregulerende bodywash staan en hebben we op het bed vochtregulerende matrassen liggen."

Sushi
Yotel is een initiatief van de Engelsen Simon Woodroffe, oprichter van Yo! Company, dat onder meer een keten van sushirestaurants exploiteert en Yotel-ceo Gerard Greene. Woodroffe werd geïnspireerd door een upgrade die hij ooit in het vliegtuig kreeg. Hij wilde de luxe van de business class combineren met de typisch Japanse capsulehotels. Dat werd uiteindelijk het concept Yotel dat zich over de hele wereld moet gaan verspreiden en niet alleen op luchthavens, maar ook in steden waar ruimte schaars is.