AMSTERDAM - In de Amerikaanse hoofdstad Washington wordt hard gewerkt om een nieuwe versie te presenteren van het noodpakket aan maatregelen om 'besmet' kapitaal over te nemen van Amerikaanse banken. Het afschieten van het reddingsplan zond maandag een schokgolf door de wereldwijde aandelenmarkten.

"We zijn niet van plan om hier weg te gaan zonder de klus te hebben geklaard", zegt Democraat Christopher Dodd tegenover persbureau Bloomberg. Volgens Dodd, tevens voorzitter van het comité dat toeziet op de bankensector, zal de senaat mogelijk woensdag een aangepaste versie van het plan bespreken.

De Republikeinse senator Judd Gregg ziet in de beursneergang van maandag een duidelijk signaal dat het reddingsplan moet doorgaan. "De economie heeft het zeer zwaar", aldus Gregg.

Een van de tegenstemmers, de Democraat Brad Sherman, denkt dat er een 'veel beter plan' kan worden bedacht. Hij maakt bezwaar tegen de 'miljarden dollars' die dankzij de overheid naar buitenlandse firma's zouden kunnen gaan.

De belangrijkste eisen die Sherman en veel mede-Democraten stellen aan een nieuw plan is een tegemoetkoming aan gedupeerde hypotheekbezitters en het inperken van de beloning van topbestuurders. President George Bush zal dinsdag, naar verwachting om 14.45 uur, een persconferentie houden nadat hij overleg heeft gevoerd met de voorzitter van de centrale bank Ben Bernanke.

Lobby

Bestuurders van softwaremaker Microsoft en farmacieconcern Schering-Plough vrezen dat door het stranden van de ingreep 'de gehele economie' risico loopt, tenzij een snel een nieuwe overeenkomst wordt gesloten. De bedrijven, waaronder ook industrieel concern General Electric, lobbyen achter de schermen om het voorstel doorgevoerd te krijgen.

Bij veel bedrijven bestaat de indruk dat de politici in het Huis van Afgevaardigden 'niet weten waar ze mee bezig zijn'. "Dit gaat niet alleen over Wall Street," zegt een bestuurder, "maar ook over 'main street', doelend op het gevaar dat ook de reguliere economie in de problemen kan komen. Veel firma's zijn bang dat het krediet totaal opdroogt waardoor zakendoen ernstig wordt bemoeilijkt.

Bos

In Nederland "bidt en hoopt" minister Wouter Bos van Financiën dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden alsnog instemt met het reddingsplan, zei hij maandagavond in Leeuwarden.

Hij zegt te hopen dat het besef bij de Amerikaanse volksvertegenwoordiging zal doordringen dat we "niet langer kunnen wachten". Eerder op maandag zei de vicepremier te hopen dat het vertrouwen van beleggers in de aandelenmarkten terugkeert als er meer details bekend worden van het reddingsplan van de Amerikaanse overheid.