AMSTERDAM - Aandelen Apple maakten maandag de grootste koersval in zeven jaar tijd mee. Beleggers vrezen dat de vertragende economie wel eens gevolgen zou kunnen hebben voor de producent van consumentenelektronica.

Apple ging met 16 procent onderuit. Twee effectenhuizen hebben volgens Reuters inmiddels hun koersdoel en adviezen voor de aandelen van de maker van onder meer de Mac-computer en de iPod naar beneden bijgesteld.

In tijden van economische neergang houden consumenten hun hand op de knip. Volgens een financieel analist van RBC Capital is, onder het percentage van de consumenten dat van plan is binnen drie maanden een nieuwe computer aan te schaffen, het aandeel dat voor een Mac in plaats van voor een andere PC wil kiezen, enorm gedaald.

Dell
Ook sectorgenoten hadden te kampen met dalende koersen, hoewel minder sterk. Hewlett-Packard verloor 1,9 procent en Dell werd 4,3 procent teruggezet.

Research in Motion (RIM), de producent van de grootste rivaal van Apple's iPhone, de BlackBerry, moest een verlies van 3,3 procent incasseren.