NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup neemt de bankactiviteiten van branchegenoot Wachovia over. Dat maakte de Amerikaanse toezichthouder FDIC (Federal Deposit Insurance Corp) maandag bekend. Volgens de FDIC is Wachovia, de op vijf na grootste bank van de Verenigde Staten, niet omgevallen.

De overname gebeurt in samenwerking met de FDIC, dat banktegoeden van spaarders verzekert. Citigroup deelt de mogelijke verliezen op Wachovia's portefeuille van 312 miljard dollar aan 'riskante leningen' met de FDIC. De bank neemt 42 miljard van deze mogelijke verliezen op zich en de FDIC de rest.

In ruil hiervoor heeft Citigroup aan de FDIC een bedrag van 12 miljard dollar in aandelen overgedragen. Wachovia blijft wel in bezit van de vermogensbeheerdivisie Evergreen en de effectenmakelaar AG Edwards.

Paulson
De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson verdedigde maandag deze constructie en zei dat een val van Wachovia een groot risico zou zijn geweest voor het financiële systeem. De tegoeden van alle klanten van Wachovia zijn nu gegarandeerd. Ook de obligaties van Wachovia zijn verzekerd. Het aandeel Wachovia verloor maandag in de elektronische handel voorbeurs meer dan 80 procent in waarde.