BRUSSEL - De overname van ABN Amro door bankverzekeraar Fortis is zondagavond dramatisch geëindigd. De aankoop heeft de bankverzekeraar dermate onder druk gezet dat Nederland, België en Luxemburg zich genoodzaakt voelen Fortis gedeeltelijk te nationaliseren.

De drie overheden nemen elk een belang van 49 procent in het bankbedrijf van Fortis dat in hun land gevestigd is. Nederland betaalt 4 miljard euro voor dat belang.

De overheid leent dat bedrag en zal daartoe een staatslening uitschrijven. De vorm en duur daarvan zijn nog niet bekend. De Tweede Kamer wordt dinsdag schriftelijk ingelicht, zo heeft een woordvoerder van Financiën maandag gezegd. Door de staatslening komt de staatsschuld volgend jaar 4 miljard euro hoger uit dan eerder voorzien, aldus de woordvoerder van Financiën.

België
De ingreep kost de Belgische regering 4,7 miljard euro en die van Luxemburg 2,5 miljard. De Nederlandse verzekeringspoot van Fortis is niet direct betrokken in de reddingsoperatie.

De overnameprooi waar het hele avontuur vorig jaar mee begon, wordt verkocht. Het is nog niet duidelijk wie ABN Amro Nederland zal overnemen van Fortis. Geruchten reppen van ING. De bankverzekeraar wilde geen commentaar geven.

Toelichting
Minister Wouter Bos van Financiën zei zondagnacht in een toelichting dat interventie van de overheden de enige uitweg was om Fortis te redden. "We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd."

Het akkoord over de redding van Fortis werd bereikt na een lang weekeinde van koortsachtig onderhandelen. De laatste uren verzamelde de top van de Benelux in financieel en politiek opzicht zich in Brussel. Ook de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet mengde zich in het overleg.

Werknemers
De vakbonden in Nederland maken zich na het bereikte akkoord vooral zorgen over de positie van werknemers bij het Nederlandse deel van ABN Amro. "Bij ABN Amro in Nederland werken 22.000 mensen, die nu geen enkele duidelijkheid meer hebben over hun toekomst", aldus vakbond De Unie. CNV Dienstenbond constateert dat de onzekerheid bij ABN Amro met de dag erger wordt.

De Consumentenbond hoopt dat ABN Amro wordt verkocht aan een Nederlands concern. In dat geval blijven de klanten onder het Nederlandse garantiestelsel vallen, dat spaartegoeden tot 38.000 euro garandeert.

De redding van Fortis gaat ten koste van voorzitter Maurice Lippens. De Belgische graaf hield de afgelopen maanden ondanks felle kritiek stand bij Fortis, maar moest zondag het onderspit delven. Zijn opvolger wordt benoemd in overleg met de Belgische regering, zo is afgesproken.