AMSTERDAM - De integratie van ABN Amro is voor de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis "een stap te ver". Dat zei topman Filip Dierckx van Fortis maandag in een toelichting op het reddingsplan voor het concern.

"In deze marktomstandigheden is het onvoorzichting om ABN Amro verder te integreren. Dus we verkopen ABN Amro", aldus Dierckx. Fortis is volgens de topman niet gedwongen tot verkoop van ABN Amro. "We hebben die beslissing zelf genomen."

Prijs
De prijs van het aandeel Fortis daalde maandagochtend tijdens de persconferentie van Dierckx in Brussel tot 20 procent. De topman zei in een reactie op de koersval dat hij "absoluut zeker" weet dat de financiële gezondheid van het concern is hersteld. De markt is volgens de topman aan het uitvinden wat de impact is van de maatregelen.

De Nederlandse activiteiten van ABN Amro staan nu in de etalage, zonder het bedrijfsonderdeel vermogensbeheer. Dat onderdeel is volgens Fortis al geïntegreerd. ING wordt genoemd als overnamekandidaat voor ABN Amro. Diercx wilde hierop niet reageren.

De nationale overheden van de Benelux-landen besloten zondagavond Fortis gedeeltelijk over te nemen. Voor de ABN Amro-activiteiten wordt een koper gezocht. De reddingsoperatie is bedoeld om het vertrouwen van beleggers en klanten in Fortis te herstellen.