MUNCHEN - De Duitse herverzekeraar Munich Re schat de totale kosten voor de verzekeringsindustrie door de orkanen Ike en Gustav op 20 miljard dollar (13,9 miljard euro). De grootste herverzekeraar ter wereld schat zelf 500 miljoen dollar kwijt te zijn aan schadeclaims door Gustav en Ike.

Dat maakte Munich Re maandag bekend. Gustav en Ike richtten eerder deze maand grote verwoestingen aan in het Caribisch gebied en in het zuiden van de Verenigde Staten. Munich Re schat de eigen kosten aan schadeclaims door Ike op 400 miljoen dollar en door Gustav op 100 miljoen dollar.

De schatting van Munich Re ligt een stuk lager dan die van sectorgenoot Swiss Re. Die liet vorig week weten de totale kosten voor verzekeraars op 14 miljard dollar te schatten, waarvan het zelf 300 miljoen dollar moet betalen.

Gustav
Gustav sloeg begin september toe en trok over Haïti en Cuba richting de kust van Louisiana. Ike trok ongeveer twee weken later over vrijwel hetzelfde gebied en kwam aan land in Texas. De orkanen eisten honderden mensenlevens en richtten grote schade aan huizen, infrastructuur en landbouw aan.