NEW YORK - Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste bank van Japan, neemt voor 9 miljard dollar (ruim 6,2 miljard euro) een belang van 21 procent in de Amerikaanse bank Morgan Stanley. Dat maakten beide banken maandag bekend.

De Amerikaanse bank heeft het geld nodig om de klappen te verwerken die het kreeg van de hypotheek- en kredietcrisis. De voormalige zakenbank moest al bijna 16 miljard dollar afschrijven op onbetrouwbare leningen en zag zijn beurswaarde voor een groot deel verdampen. De bank wordt nu omgevormd in een normale bank, waardoor het onder strenger toezicht komt te staan.

In een verklaring stelden beide banken samen te willen werken op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. "Deze strategische alliantie biedt een uitgelezen kans om de transformatie van Morgan Stanley te versnellen", aldus John Mack, de bestuursvoorzitter van de Amerikaanse bank.

Het aandeel Morgan Stanley noteerde maandag aan de beurs in New York op 22,88 dollar, bijna 8 procent lager dan de slotkoers van vrijdag.