AMSTERDAM - ABN Amro wordt verkocht, omdat het volgens bankverzekeraar Fortis "onvoorzichtig" is om de bank verder te integreren. Dat stelde topman Filip Dierckx van het Belgisch-Nederlandse concern maandag in een toelichting op het reddingsplan voor het bedrijf.

De integratie van ABN Amro is voor Fortis "een stap te ver". Volgens een bron van persbureau Reuters toont ING belangstelling voor de Nederlandse activiteiten van ABN Amro. ING bevestigde noch ontkende het bericht. Fortis onthield zich van commentaar.

De Nederlandse vakbonden willen de garantie dat er bij de verkoop van ABN Amro Nederland geen gedwongen ontslagen vallen. "De werknemers mogen niet het kind van de rekening worden", aldus CNV Dienstenbond. "Het zou onacceptabel zijn als de werknemersbelangen alleen in het kielzog worden meegenomen", stelde FNV Bondgenoten.

Ingrijpen
Nederland, België en Luxemburg besloten zondagavond in totaal 11,2 miljard euro in het Belgisch-Nederlandse Fortis te steken. Het ingrijpen was nodig om te voorkomen dat de bankverzekeraar zou omvallen.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet weten dat spaarders zich als gevolg van het ingrijpen door de overheden geen zorgen meer hoeven te maken. De oplossing biedt "een solide waarborg voor de bescherming van de belangen van rekeninghouders bij Fortis en ABN Amro Bank en voor de financiële stabiliteit", aldus de verklaring van DNB.