FRANKFURT/BERLIJN - De Duitse bank Hypo Real Estate heeft van de Duitse overheid en branchegenoten kredieten toegezegd gekregen van in totaal 35 miljard euro. Een woordvoerder van de Duitse regering zei maandag dat op deze manier "is voorkomen dat de financiële crisis zich in Duitsland uitbreidt".

De kredieten komen in twee delen. Het eerste deel van 14 miljard euro wordt voor 60 procent gedekt door de overheid. De overige 21 miljard euro komen volledig voor rekening van de staat. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is Berlijn niet van plan de bank te nationaliseren.

Er is onduidelijkheid over het uiteindelijke doel van de reddingsoperatie. Volgens Hypo Real Estate kan de bank met de lening vooruit en is het nu in staat om de problemen bij 'slechte' onderdelen het hoofd te bieden. Maar volgens de overheidswoordvoerder zijn de kredieten bedoeld om de bank op een nette manier te liquideren, zonder dat de bezittingen van de bank worden aangetast.

Hypo Real Estate (HRE) verstrekt aan vastgoedprojecten en aan overheden. De bank is het slachtoffer geworden van het vastlopen van de interbancaire geldmarkt in de afgelopen maanden en van de riskante beleggingsactiviteiten van zijn Ierse dochter Depfa.