AMSTERDAM - Voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink wil met het nieuwe investeringsfonds Holland Privacy Equity (HPE) investeringsfonds de volgende TomTom mogelijk maken.

Voormalig TomTom-bestuurder Alexander Ribbink wordt de grootste investeerder HPE.  Wie er naast voormalig Ribbink nog meer investeren is vooralsnog onbekend. Met een beoogd kapitaal van in totaal 150 miljoen euro wordt het fonds in één klap een van de grootste technologie-investeerders in Nederland.

Ribbink, ooit marketingdirecteur bij Unilever en in 2005 nog uitgeroepen tot marketeer van het jaar, vertrok afgelopen juni onverwacht bij TomTom. Hij wordt gezien als het brein achter het commerciële succes van de navigatie-apparaten. Eind 2006 verzilverde hij er zijn personeelsopties voor een bedrag van ruim 60 miljoen euro.

Management
Ribbink zal na de oprichting op de achtergrond betrokken blijven bij HPE. Het dagelijkse management van Holland Private Equity komt in handen van Hans van Ierland en Tim van Delden. "Ons doel is investeren in een paar nieuwe TomToms", vertelt Van Ierland. "Als we die de komende jaren kunnen vinden, hebben we het aardig gedaan."

HPE, dat de slogan 'Investing in tomorrow’s market leaders' hanteert, richt zich op tech-bedrijven die het venture capital-stadium zijn ontgroeid en "in hun tweede fase" verkeren.

Van Ierland was tot voor kort managing partner van M&A-adviseur Holland Corporate Finance, waarvan hij in 1997 mede-oprichter was. Hij blijft als commissaris verbonden aan het bedrijf.

Van Delden werkt nu bij Avenue Capital, een Amerikaanse belegger in effecten van in de problemen geraakte bedrijven, en daarvoor onder meer bij Morgan Stanley en het Amerikaanse private-equityhuis General Atlantic.