WASHINGTON/AMSTERDAM - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt naar verwachting maandag over het reddingsplan voor de financiële sector waarover Democratische en Republikeinse leiders in het Congres het zondag eens werden met de regering.

Ondanks het uitzicht op een snelle goedkeuring van het plan, blijft de kredietcrisis slachtoffers eisen in de Verenigde Staten maar vooral ook in Europa.

De Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid grepen zondagavond in bij bankverzekeraar Fortis. De Benelux-landen nemen elk een belang van 49 procent in het in hun land gevestigde bankbedrijf van Fortis. Ze investeren samen in totaal 11,2 miljard euro in Fortis om te voorkomend dat de bank omvalt. omvalt. Ondanks het ingrijpen stond het aandeel Fortis maandagmiddag op de beurs 11 procent lager.

VK
In Groot-Brittannië kwam er in de nacht van zondag op maandag een einde aan hypotheekbank Bradford & Bingley. De Britse overheid nationaliseerde de bank en verkocht een deel door aan het Spaanse Santander. Santander betaalt ruim 612 miljoen pond (773 miljoen euro) voor de consumentenbank van B&B en brengt deze onder bij Abbey National, dat reeds in handen is van de Spanjaarden. De hypotheektak blijft bij de overheid.

De Duitse bank Hypo Real Estate, gespecialiseerd in vastgoedkredieten en leningen aan overheden, moest van de ondergang worden gered door branchegenoten en de Duitse overheid. De bank krijgt een kredietgarantie van zo'n 35 miljard euro.

Denemarken
In Denemarken wisselden drie slachtoffers van de financiële crisis van eigenaar. Het gaat om de Ringkjobing Bank en de Bonusbanken, die beide zijn opgekocht door Vestjysk Bank. De Roskilde Bank, die in augustus al werd overgenomen door de centrale bank van Denemarken, wordt opgesplitst en komt in handen van drie branchegenoten.

In België gaan intussen geruchten dat Dexia het volgende slachtoffer wordt van de problemen in de financiële wereld. De koers van de Belgisch-Franse bankverzekeraar kelderde maandag. De Belgische minister van Financiën Didier Reynders liet weten klaar te staan om te helpen. De bank zelf sprak maandag tegen dat het liquiditeitsproblemen heeft.

Ook in de VS zou een volgend 'dominosteentje' al snel kunnen vallen. De bank Wachovia staat volgens mediaberichten op het punt zichzelf te verkopen. Branchegenoot Wells Fargo zou de belangrijkste kandidaat zijn voor een overname. Ook Citigroup zou belangstelling hebben. De Amerikaanse overheid zou dit keer niet van plan zijn bij te springen om een eventuele overname te vergemakkelijken.