BRUSSEL - De meest betrokken ministers in de Belgische regering zijn maandag bijeengekomen voor de situatie bij Dexia. De aandelen van de Belgisch-Franse bank Dexia beleefden maandagochtend de grootste daling ooit, na geruchten dat de bank extra geld nodig heeft.

Premier Yves Leterme noemt de situatie bij Dexia "minder erg" en "fundamenteel anders" dan bij Fortis. De premier, die zondagavond onderhandelde over de redding van Fortis, zei dat in het tv-journaal van de Vlaamse omroep VRT.

De Raad van Bestuur van de bank komt maandagavond bijeen. Dexia behoort tot de grootste financiële instellingen in Europa. De bank heeft 5,5 miljoen klanten in België, Luxemburg, Slowakije en Turkije. Dexia is niet actief in Nederland, na problemen met aandelenlease.

De spaarders bij Dexia hoeven zich volgens Leterme geen zorgen te maken: "Het geld is in goede handen", zei hij. "De Belgische staat zal ook bij Dexia op alle vlakken zijn verantwoordelijkheid nemen."

Dexia is specialist in het financieren van lokale overheden, zoals gemeenten. De instelling ontstond in 1996 uit een alliantie van Gemeentekrediet van België en Crédit Local de France.

Maandagochtend had de Belgische minister van Financiën Didier Reynders al gemeld dat hij klaarstaat om Dexia de helpende hand toe te steken. "We laten niemand aan de kant, als die in moeilijkheden verkeert", zei Reynders. "We besteden uiteraard veel aandacht aan alle banken."

In een reactie ontkende Dexia maandag dat het een liquiditeitsprobleem heeft: "Onze groep is erg solide op het gebied van kapitaal. Maar de situatie op de markten is zo uitzonderlijk dat de ontwikkelingen constant gemonitord moeten worden", aldus een woordvoerster in België.