TOKIO - Ondanks de overeenstemming in de Verenigde Staten over het reddingsplan voor de financiële sector en de redding van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis sloten de beurzen in Azië maandag diep in het rood.

Financiële fondsen en exporterende bedrijven gaven terrein prijs. "Beleggers willen zien hoe het Amerikaanse reddingsplan uitwerkt", aldus een analist.

De Nikkei-index sloot 1,3 procent lager op 11.743,61 punten, een verlies van 149,55 punten. De Kospi-index in Seoul verloor 1,4 procent en sloot op 1456,36 en de Australische All Ordinaries leverde 1,9 procent in op 4839,2 punten.

Ping An
In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een fors verlies van 4,3 procent op 17.880,68 punten. Dat is de laagste stand in 2 jaar. Verzekeraar Ping An, die een belang heeft van 5 procent in Fortis, verloor ruim 9 procent.

Leiders van Amerikaanse Congres bereikten zondag overeenstemming over het reddinsplan, waarover deze week moet worden gestemd. De Amerikaanse overheid neemt volgens het plan risicovolle beleggingen van financiële instellingen over om het vertrouwen in de branche te herstellen. Maar de Japanse financiële fondsen profiteerden niet van het nieuws. Sumitomo Mutsui Financial Group verloor 1,6 procent en Mizuho Financial Group raakte 1,5 procent kwijt.

Toyota
Exporterende bedrijven zoals Toyota (min 3,2 procent) werden het slachtoffer van onzekerheid over de situatie van de Amerikaanse economie en de gevolgen van het reddingsplan. Ook energiefondsen kwamen in Tokio lager uit door de dalende olieprijs.

De handel in Tokio kreeg wel steun van fondsen die georiënteerd zijn op de binnenlandse markt. Detailhandelaar Fast Retailing kreeg er 5,1 procent bij.