AMSTERDAM - De bankverzekeraar ING koopt Nederlandse activiteiten van ABN Amro van branchegenoot Fortis. De overname zal naar verwachting binnen twee weken worden afgerond. Dat meldde maandagochtend een bron dichtbij de onderhandelingen tegenover persbureau Reuters.

Om te voorkomen dat Fortis zou omvallen, besloten de overheden van de Benelux zondagavond Fortis gedeeltelijk te nationaliseren. De Belgisch-Nederlandse onderneming stond onder druk door de dure aankoop van ABN Amro en de kredietcrisis. Beleggers en klanten verloren het vertrouwen in Fortis.

Mogelijkheden
ING bevestigde noch ontkende in de markt te zijn voor de overname van ABN Amro-activiteiten. Een woordvoerder van het concern zei dat ING "gegeven de buitengewone omstandigheden" nauwlettend naar de situatie rond Fortis heeft gekeken. Hij zei ook dat ING in een sterke positie zit en blijft kijken naar mogelijkheden.

Beleggers reageerden negatief op een mogelijke overname. Het aandeel ING noteerde rond half tien 9 procent lager op 16 euro.

Het aandeel Fortis opende fors hoger met een plus van 14 procent, maar gaf vervolgens weer terrein prijs. Het aandeel noteerde rond half tien 5 procent hoger op 5,43 euro.