HEERLEN - Woningstichting Weller en de gemeente Heerlen openen woensdag de mijnwater-energiecentrale in Heerlen. Het is de eerste mijnwater-energiecentrale ter wereld en eigendom van woningstichting Weller.

De centrale is het sluitstuk van het mijnwatersysteem dat de afgelopen twee jaar in samenwerking met Weller en onder leiding van de gemeente Heerlen is aangelegd in het kader van het mijnwaterproject.

Boringen
Voor de aanleg van het mijnwatersysteem heeft de gemeente vijf boringen verricht naar mijngangen op verschillende dieptes tussen ongeveer 250 en 700 meter. Een leidingenstelsel brengt het mijnwater naar de centrale, daarna wordt het weer teruggestort in een van de putten. De energiecentrale gaat, eerst op basis van proef, warmte en koeling door middel van mijnwater leveren aan het nieuwbouwcomplex Gen Coel van Weller Heerlen.

Het project bewijst volgens Heerlen dat het technisch en economisch haalbaar en duurzaam is om op grote schaal energie te onttrekken aan water uit oude mijngangen. Volgens plan zal de levering van mijnwaterenergie in Heerlen niet beperkt blijven tot Gen Coel. Ook de kantoorgebouwen van CBS en APG (voorheen ABP) zijn straks al geschikt voor het gebruik van mijnwaterenergie. Voor de onderwijscampus van de Open Universiteit, Hogeschool Zuyd, Sintermeertencollege en Arcuscollege in Heerlen wordt onderzocht of aansluiting op het mijnwatersysteem mogelijk is.

Geothermie
Het mijnwaterproject is het eerste geothermieproject in Nederland. De interesse in geothermie als duurzame energiebron is sinds de start van het mijnwaterproject enorm gestegen. Ook elders in de wereld is het project met grote belangstelling gevolgd. Het mijnwaterconcept kan immers ook in andere voormalige mijngebieden worden toegepast.

Aan de opening is ook een internationale conferentie over mijnwater gekoppeld. Minister Jacqueline Cramer van Milieu opent deze conferentie, waar onder meer vertegenwoordigers van de British Coal Authority, Cornwall Sustainable Energy Partnership, universiteit van Silezië en Economic Region Chemnitz-Zwickau meedoen.