AMSTERDAM - De kredietcrisis blijft ook de komende week de beurshandel bepalen, samen met het lot van de geplaagde bankverzekeraar Fortis. De Amerikaanse politiek lijkt overeenstemming te hebben bereikt over een plan om de crisis te bezweren.

De reactie van beleggers hangt echter af van de precieze details, waarover tot dusver vrijwel niets bekend is gemaakt.

De afgelopen week leefden de financiële markten tussen hoop en vrees. De Amerikaanse regering wil in nood geraakte banken en verzekeraars helpen door onverkoopbare beleggingen van hen over te nemen. Dat zou het onderling vertrouwen in de sector kunnen herstellen. Het voorstel stuitte evenwel op grote weerstand in het Amerikaanse Congres.

Compromis
Zondagmiddag was nog altijd onduidelijk hoe het compromis waarvan eerder melding werd gemaakt, er precies uit komt te zien. Het is evenmin zeker dat alle partijen er hun steun aan zullen verlenen. Het lijkt er steeds meer op dat de aandelenbeurzen maandag in dezelfde onzekerheid aan de handel moeten beginnen als een week eerder.

Zelfs als de details van het plan bekend worden, is het nog maar de vraag of de maatregelen voldoende zullen zijn om meer leed in de bankensector af te wenden. Het Belgisch-Nederlandse Fortis lijkt het volgende slachtoffer te worden van de diepe onderlinge vertrouwenscrisis in de financiële branche. De dagen van Fortis als zelfstandig, beursgenoteerd bedrijf lijken geteld.

Kwartaalcijfers
Een andere belangrijke vraag blijft in welke mate de problemen op de financiële markten hun tol eisen in de reële economie. De kwartaalcijfers van bedrijven kunnen daar inzicht in verschaffen. De Venlose printerfabrikant Océ opent woensdag als eerste van de aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijven de boeken over het derde kwartaal.

Verwacht wordt dat Océ flink last heeft van de malaise in de Verenigde Staten, waar het rond de 40 procent van zijn omzet haalt. Het bedrijf heeft uitgerekend in de financiële branche en in de bouwnijverheid, de twee sectoren die het hardst zijn geraakt door de hypotheek- en kredietcrisis, een groot aantal belangrijke klanten.