WASHINGTON - De Amerikaanse regering, de Democraten en de Republikeinen hebben een voorlopig akkoord bereikt over een reddingsplan voor de Amerikaanse economie. Dat hebben de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson en leiders van de beide politieke partijen zondagochtend gezegd.

"We zijn tevreden over de vooruitgang die vanacht is bereikt", zei een woordvoerder van het Witte Huis. "En we waarderen de inspanning van beide partijen om onze financiële markten te stabiliseren en en onze economie te beschermen."

De onderhandelaars zouden zaterdagavond laat een doorbraak hebben bereikt na een voorstel van de Democrate Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Wat het voorstel behelst is nog niet bekend.

Beloningen
The New York Times meldde op gezag van bronnen rond de onderhandelingen dat het plan onder meer paal en perk stelt aan de beloningen voor topmensen van noodlijdende ondernemingen. Ook zou de overheid actiever moeten worden om sluitingen van bedrijven te helpen voorkomen.

De partijleiders benadrukten dat de overeenkomst nog op papier gezet moet worden en nog niet ondertekend is. Harry Reid, fractievoorzitter van de Democraten in de Senaat, sprak de hoop uit dat later zondag een officiële mededeling zou kunnen worden gedaan.

Beleggingen
Het voorlopige akkoord komt na dagenlange onderhandelingen over het plan van de Amerikaanse regering om 700 miljard dollar aan publiek geld beschikbaar te stellen om onverhandelbare beleggingen over te nemen van banken en andere financiële instellingen.

De Republikeinse fractie in het Huis van Afgevaardigden had moeite met wat zij zagen als de bemoeienis van de staat met de economie. De Democraten uitten kritiek op het gebrek aan toezicht op de uitvoering van het plan.