AMSTERDAM - Voor het eind van dit jaar zijn er wereldwijd meer dan vier miljard mobiele telefoons in gebruik. De ict-sector kraait victorie.

Dit heeft Hamadoun Touré, voorzitter van de ITU, op een bijeenkomst in New York bekend gemaakt. Sinds het begin van het millennium is het aantal mobiele abonnementen jaarlijks me 24 procent gestegen.

In 2000 stond de mobiele penetratie nog op 12 procent, maar aan het begin van 2008 bezat al de helft van de wereldbevolking een mobiele telefoon.Verwacht wordt dat het percentage rond eind 2008 op 61 procent zal uitkomen.

Aanjager
Touré geeft in zijn toespraak aan: "Het feit dat er wereldwijd 4 miljard mobiele abonnees geregistreerd staan, geeft aan dat het technisch gezien mogelijk is om de wereld in contact te brengen met de voordelen van ict en dat dit een werkbaar businessmodel is."

Volgens hem heeft de ict-sector de potentie om als aanjager te fungeren om voor 2015 de armoede in de wereld terug te dringen. Dat is een van de doelstellingen van de zogeheten "Millennium Development Goals" die de Verenigde Naties voor 2015 hebben gesteld.

De ITU kijkt overigens niet naar het aantal personen met een mobiele telefoon, maar naar het aantal abonnementen. Ook al zijn er 4 miljard abonnementen, van elke 10 wereldburgers hebben er 6 toegang tot een mobiele telefoon. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat sommige consumenten meerdere abonnementen hebben en dat met name in ontwikkelingslanden één mobiel toestel wordt gebruikt door meer personen.