AMSTERDAM - Fortis overweegt mogelijk ABN Amro Nederland van de hand te doen om de financiële problemen waarin de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar zich bevindt, het hoofd te bieden. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van uitspraken van ingewijden.

De directie van De Nederlandsche Bank komt zaterdagavond waarschijnlijk bijeen om de kwestie te bespreken. Niet alleen de verkoop van ABN Amro, maar ook de overname van heel Fortis zou tot de mogelijkheden behoren. Het geplaagde concern hoopt voor maandag een transactie te kunnen aankondigen om de heersende vertrouwenscrisis, gericht op de balanspositie, te bezweren.

Interesse
Fortis zit met een gat van 5,3 miljard euro, te wijten aan de aankoop van ABN Amro en verliezen op slechte Amerikaanse leningen. De verkoop van ABN Amro zou overigens niet de voorkeur van het bestuur genieten. De bankverzekeraar heeft tien divisies in de aanbieding, waarvoor volgens het concern concrete interesse bestaat.

Volgens de Belgische krant De Standaard hebben ING en BNP Paribas de beste kaarten voor de overname van het hele concern. BNP Paribas zou echter alleen interesse hebben in de bankdivisie van Fortis en later de verzekeringstak willen doorverkopen.

Topman
De bank maakte vrijdag, temidden van beurstumult, bekend meer bedrijfsonderdelen dan eerder de bedoeling was in de etalage te zetten. Bovendien schoof het bestuur nabeurs plotseling de langverwachte nieuwe topman naar voren. Filip Dierckx neemt met onmiddellijke ingang het stokje over van interim-bestuursvoorzitter Herman Verwilst, die in juli Jean-Paul Votron opvolgde.

Het aandeel Fortis kelderde vrijdag met bijna 21 procent, nadat het donderdag ook al gevoelige tikken kreeg. Het concern zag zijn beurswaarde dalen van 15,4 miljard euro op donderdag naar 12,2 miljard bij sluiting van de beurs op vrijdag.