AMSTERDAM - Visa biedt mobiele betalingen aan. De creditcardmaatschappij introduceert op zowel Nokia als Android-toestellen een betaaldienst.

Het idee om de mobiele telefoon als betaalapparaat te gebruiken bestaat al langer, maar deze techniek heeft tot nu toe nog geen vlucht genomen. Aangezien er aan het eind van 2008 waarschijnlijk 4 miljard mobiele toestellen in gebruik zijn, ziet Visa dit als een goede mogelijkheid om zijn bereik uit te breiden, aldus Elizabeth Buse, productmanager van Visa.

Visa zal binnenkort een dienst introduceren waarbij consumenten hun mobiele telefoon als creditcard kunnen gebruiken. Daarvoor is een Nokia 6212 of een speciale Android-telefoon nodig die is voorzien van een Near Field Communications (NFC) chip. Hiermee hoeft een consument alleen zijn telefoon in de buurt van een terminal te houden om een transactie te voltooien.

Software
Daarnaast introduceert Visa ook speciale software voor de nieuwe G1 van T-Mobile en andere Android toestellen: Alerts, Offers en Locator. Deze komen voor het eind van dit jaar als download beschikbaar - eerst in de VS en later ook in andere landen.

Met Alerts ontvangen consumenten "bijna real-time" notificaties over aankoopactiviteiten, gebaseerd op instellingen van de kaarthouder. Offers toont speciale aanbiedingen die zijn gebaseerd op eerdere aankopen. Via Locator krijgen consumenten de locatie te zien van winkels en betaalautomaten die Visa-kaarten accepteren. De twee diensten kunnen ook gecombineerd worden.

Visa Nederland kon niets zeggen over plannen voor de Nederlandse plannen.