AMSTERDAM - HP wil in Europa 9.300 banen schrappen. Een vakbond klaagt over "kortzichtige strategie van kosten snijden" die het echte probleem over het hoofd ziet.

De ontslagen zijn het gevolg van de overname van outsourcingspecialist EDS door HP eerder dit jaar. HP had eerder al bekendgemaakt wereldwijd 24.600 banen te willen schrappen. Afgelopen donderdag is in London de Europese ondernemingsraad ingelicht dat er in Europa, het Midden Oosten en Afrika 9.300 banen zullen verdwijnen. Het merendeel van de ontslagen treft personeel van EDS.

De Europese Metaalwerkersvakbond haalt in een persbericht hard uit naar de plannen. De plannen zouden niet representatief zijn voor de situatie in de economie en de sector. Volgens de vakbond wil HP de te schrappen banen slechts verplaatsen naar het buitenland.

Kortzichtig
"Het plan pakt de echte problemen van de onderneming niet aan. Het is een kortzichtige maatregel tot kostenbesparingen die de firma zijn meest waardevolle bezit zal ontnemen: een gekwalificeerde groep werknemers," stelt de vakbond.

De bond roept HP verder op om een sociaal plan en opleidingsplan op te stellen voor werknemers voor wie geen plaats meer is.

De ondernemingsraad in Nederland is nog niet ingelicht. Het is ook nog niet bekend hoeveel ontslagen er in Nederland zullen vallen. HP telt in Nederland 2400 werknemers. Bij EDS werken 1600 mensen.

HP wil met de ontslagen zo'n 1,8 miljard dollar per jaar aan kosten besparen.