NEW YORK - Het uitblijven van een definitief akkoord over de reddingsplannen voor de Amerikaanse financiële sector en het omvallen van de bank Washington Mutual zorgden vrijdag voor een onzekere stemming op Wall Street.

Een eindsprint in het laatste handelsuur zorgde ervoor dat de meeste belangrijke graadmeters de week alsnog met winst sloten. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 118,20 punten hoger op 11.140,26 punten, een winst van 1,1 procent. De breder samengestelde S&P 500 stond 0,3 procent in de plus (3,93 punten) bij een stand van 1213,11 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde met 0,2 procent (3,23 punten) tot 2183,34 punten.

Het vorige week vrijdag met gejuich en forse koerssprongen ontvangen reddingsplan voor de Amerikaanse banken hield Wall Street de hele week in de greep. Doordat definitieve plannen uitbleven, stonden de beurzen in de eerste helft van de week sterk in de min. De belofte van een compromis stuwde de koersen vervolgens weer wat omhoog, maar kon niet voorkomen dat de belangrijkste graadmeters de week tussen de 2 en 4 procent lager afsloten dan vorige week vrijdag.

Banken
In de S&P-index vielen de banken Wachovia en National City sterk negatief op. Beleggers vrezen dat beide banken in de problemen komen als de reddingsboei van de overheid uitblijft. Wachovia, de vijfde bank van de Verenigde Staten, zag liefst 27 procent van haar beurswaarde verdampen. Het aandeel van de regionale bank National City ging met ruim 25 procent onderuit.

Andere banken vonden daarentegen overtuigend de weg omhoog. Zo boekte JPMorgan Chase een koerswinst van ruim 10 procent, nadat het eerder op de dag had bekendgemaakt de bankactiviteiten over te nemen van de omgevallen spaarbank Washington Mutual. Ook Bank of America stond er bij de beleggers goed op, met een plus van 8,8 procent als resultaat.

Beleggers werden vrijdag voor de opening van de handel geconfronteerd met negatieve berichten over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, die in het tweede kwartaal minder hard is gegroeid dan eerder werd aangenomen. Later op de dag bleek ook het consumentenvertrouwen in september lager te zijn geweest dan eerder gemeld.

Consumptie
Fondsen die in sterke mate verbonden zijn aan de ontwikkeling van de consumptie zoals Procter & Gamble en Wal-Mart boekten desondanks bescheiden winsten. Beide fondsen gingen er met 0,5 tot 1 procent op vooruit.

De euro kostte aan het einde van de handelsweek op Wall Street 1,4610 dollar, evenveel als aan het slot van de handel op de Europese beurzen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 0,9 procent tot 107 dollar.