DEN HAAG - Nederland gaat met "grote terughoudendheid" om met ingrepen in het bedrijfsleven. Minister Wouter Bos van Financiën zei vrijdag dat hij uitsluitend bij ondernemingen zal ingrijpen als de stabiliteit van het hele financiële systeem in gevaar komt.

e bewindsman laat zich nauwgezet op de hoogte houden van de ontwikkelingen op de beurs en bij financiële bedrijven, inclusief Fortis. Hij gaf na afloop van de ministerraad nogmaals aan dat consumenten met een spaarrekening bij ABN Amro zich geen zorgen hoeven te maken over hun geld.

De minister van Financiën en toezichthouder DNB kunnen de integratie van ABN Amro in Fortis nog tegenhouden als de financiële gezondheid van het Belgisch-Nederlanse concern te zeer verzwakt.

Toezicht
Het bancaire gedeelte van Fortis staat onder toezicht in België, de verzekeringstak in Nederland. Bos zei vrijdagmiddag nog contact te zullen zoeken met zijn Belgische collega Didier Reynders die eerder op de dag de financiële markten nog opriep om ten aanzien van Fortis kalmte te bewaren.

Bos herhaalde dat in Nederland nieuwe maatregelen niet uitgesloten zijn om het financiële systeem in deze onrustige economische tijden bij te staan. De minister gaf tevens aan dat hij "ten principale terughoudend omgaat" met ingrepen in de financiële markt.

Short selling
Afgelopen zondag kondigde Bos een verbod op het zogeheten naked short selling aan, het speculeren op koersverliezen met ongedekte aandelen. Vrijdag ging het kabinet akkoord met de wetgeving daarvoor. Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd met spoed te adviseren over de maatregel, zodat de Tweede Kamer zich er snel over kan buigen. Vanuit de markt zijn er volgens Bos al signalen dat het verbod effectief is.

Er wordt volgens hem bovendien scherp op gelet of er opgetreden moet worden tegen het handelen met geleende aandelen, het 'gewone' short selling. Nu lijkt er volgens Bos voor een dergelijk verbod in Nederland "nog geen noodzaak" te zijn.