AMSTERDAM - Het faillissement van de Amerikaanse bank Washington Mutual is de grootste in de Amerikaanse financiële geschiedenis. De bank werd donderdagavond (lokale tijd) gesloten door de Amerikaanse overheid nadat er geen koper kon worden gevonden voor de noodlijdende instelling.

"Met onvoldoende liquide middelen om zijn verplichtingen na te komen, verkeerde 'WaMu' in een onveilige en ongezonde positie om zaken te doen", aldus een woordvoerder van de nationale toezichthouder voor de Amerikaanse spaarmarkt OTS.  Klanten van de bank zullen volgens hem niks merken van maatregel. "Alle spaarders zijn volledig beschermd."

Kort na de sluiting van het bedrijf werd bekend dat de Amerikaanse bank JPMorgan Chase de resterende spaartegoeden van de bank voor 1,9 miljard dollar overneemt. Verontruste klanten trokken sinds 15 september 16,7 miljard dollar terug. De bank beheert in totaal 307 miljard dollar aan aandelen en 188 miljard aan spaartegoeden.

Thrift
Washington Mutual is Amerika's grootste zogenoemde 'thrift', een bank die zich specialiseert in sparen en lenen. De bank, opgericht in 1889, leed het afgelopen jaar miljardenverliezen door de hypotheek- en kredietcrisis. Het aandeel kelderde in een jaar tijd meer dan 94 procent, waarna 'WaMu' zichzelf in de etalage zette.

Een ingreep als deze door de Amerikaanse overheid vindt normaal gesproken op vrijdagen plaats, maar werd in dit geval vervroegd doordat informatie naar de pers werd gelekt en om klanten gerust te stellen, zegt Sheila Bair, woordvoerder van de Federal Deposit Insurance Corp tegenover Reuters.

Met de overname van Washington Mutual krijgt JPMorgan Chase er in een klap 2239 vestigingen bij, in 23 staten. De bank streeft Bank of America voorbij als twee-na-grootste bank in de VS en beheert nu 2,04 biljoen dollar.

Afschrijven
Eerder dit jaar nam de firma de zakenbank Bear Stearns, een van de eerste slachtoffers van de kredietcrisis, over. JP Morgan verwacht het 31 miljard dollar moet afschrijven van de waarde van Washington Mutual. "Het grootste risico zit uiteraard in de aandelen," aldus topman Jamie Dimon tegenover een aantal journalisten. Maar de verminderde waarde van de aandelen is ook wat deze overname mogelijk heeft gemaakt, voegde hij toe.

De kredietcrisis dwong Washington Mutual op acht september tot het ontslag van topman van Kerry Killinger. Hij werd vervangen door Alan Fishman, die voor zijn aantreden een bonus kreeg van 7,5 miljoen dollar en een salaris in het vooruitzicht kreeg van 1 miljoen dollar per jaar. Of hij bij het bedrijf kan blijven werken is nog onduidelijk, evenmin als over eventuele andere ontslagen al iets bekend is.