WASHINGTON - Het overleg tussen de Amerikaanse regering en vertegenwoordigers van de Republikeinen en Democraten over het reddingsplan voor de economie is vrijdagochtend zonder akkoord geëindigd.

Op de achtergrond viel de grote Amerikaanse bank Washington Mutual om, waarna de bezittingen van de bank werden geveild. De onderhandelingen over het reddingsplan ter waarde van 700 miljard dollar gaan later op vrijdag verder. Na afloop van de bijeenkomst zeiden congresleden dat een akkoord pas in het weekend of later wordt verwacht.

In zicht
Op donderdag hadden de beide partijen nog gemeld dat er een principe-overeenkomst was en dat een definitief akkoord in zicht was. Het plan zou voorzien in een stapsgewijze invoering van het reddingsfonds. Daarbij zou in eerste instantie 250 miljard dollar beschikbaar worden gesteld, en op latere momenten de rest.

Maar enige tijd later vormden zich de eerste haarscheuren. Dat gebeurde nadat een aantal vooraanstaande Republikeinen een alternatief plan hadden ingediend. Dit plan zou steun hebben gekregen van presidentskandidaat John McCain. Hierop beschuldigden de Democraten hem ervan alleen aan zijn eigen verkiezingscampagne te denken. "Dit zag eruit als een reddingsplan voor John McCain", aldus de Democratische senator Christopher Dodd.

WaMu
Op de achtergrond van de onderhandelingen werd de noodzaak van een snel akkoord pijnlijk zichtbaar. Washington Mutual, de grootste spaar- en leenbank van de Verenigde Staten, viel om en werd door de Amerikaanse autoriteiten in een veiling van de hand gedaan. De bankactiviteiten kwamen voor 1,9 miljard dollar (1,3 miljard euro) in handen van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.

Eerder dit jaar nam JPMorgan Chase de zakenbank Bear Stearns, een van de eerste slachtoffers van de kredietcrisis, over. Washington Mutual leed het afgelopen jaar miljardenverliezen door de hypotheek- en kredietcrisis. Het aandeel kelderde in een jaar tijd meer dan 94 procent. Het bedrijf zette zichzelf daarom in de etalage.

In Azië stond de beurshandel vrijdagochtend fors onder druk wegens zorgen over het mislukken van de onderhandelingen over het reddingsplan. De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 0,9 procent naar de laagste stand in acht dagen. In Seoul verloor de Kospi 1,7 procent. De Hang Seng in Hongkong stond 2 procent in de min in de middaghandel.