DEN HAAG - Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) beslist binnen vier weken of de strippenkaart in de Rotterdamse metro verdwijnt en alleen de ov-chipkaart als geldig vervoersbewijs mag worden gebruikt.

Dit kondigde ze donderdag aan in een debat in de Tweede Kamer over haar functioneren in het dossier. Ze overleefde dat debat, waarin de oppositie fel van leer tegen haar trok, maar vijf moties zag stranden. De regeringspartijen met steun van D66 vielen Huizinga niet af.

Het voorstel van VVD en PVV om de portefeuille door te schuiven naar minister Camiel Eurlings, en dus af te nemen van Huizinga, was een verkapte motie van wantrouwen. Op aandringen van onder andere coalitiepartner PvdA stemde de Kamer er meteen na het debat over.

Compliment
Huizinga overleefde in april een echte motie van wantrouwen. Ze deed nu de nieuwe aanval luchtigjes af als compliment aan het adres van de minister, "die wel eens twijfelt aan de waardering voor hem in de Kamer". "Ik zal hem de complimenten overbrengen."

De Kamer had haar opgetrommeld na de stap van grote consumentenorganisaties waaronder ANWB, Rover en Consumentenbond, om het vertrouwen in de ov-chipkaart op te zeggen. Die stapten maandag per direct uit het overleg daarover met het ministerie.

Noodkreet
Huizinga liet de Kamer weten dat ze dinsdag met de organisaties praat. De PvdA hield haar voor dat zij hun "noodkreet" serieus moet nemen. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema bewijst de verbazing bij Huizinga over de stap van de organisaties dat zij de regie kwijt is en geen gezag geniet. Met de SP drong zij aan op extra bevoegdheden, maar Huizinga wees dat van de hand. Zij claimde "maximale regie" te voeren.

Huizinga zei dat zij wel gaat over het 'uitzetten' van de strippenkaart. Rotterdam, al langer proeftuin, zal binnen vier weken uitsluitsel daarover krijgen. Wethouder Jeannette Baljeu wil eind januari in de metro alleen nog de ov-chipkaart als betaalmiddel. In de Kamer steunen PvdA, VVD en D66 die plannen, mede als probaat middel tegen zwartrijden, in tegenstelling tot GroenLinks, SP en PVV. Huizinga zei wel dat regionale consumentenorganisaties nog bedenkingen hebben.