AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten donderdag voor de eerste keer deze week met winst. Het optimisme over de reddingsplannen voor de Amerikaanse financiële sector zette de belangrijkste Europese graadmeters sterk in de plus.

De AEX, de graadmeter van de meest verhandelde fondsen op het Damrak, sloot 2,4 procent (8,73 punten) hoger op 369,35 punten. De MidKap boekte een winst van 1,4 procent (7,44 punten) met een eindstand van 524,49 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt boekten allebei 2 procent winst, Parijs sloot 2,7 procent hoger.

Op het Damrak viel met name het aandeel Fortis sterk op. Beleggers reageerden gealarmeerd op geruchten dat de bankverzekeraar liquiditeitsproblemen zou hebben. Fortis ontkende de geruchten "ten stelligste", maar zag het aandeel toch met 6,3 procent onderuit gaan.

Dieptepunt
De uiteindelijke koersdaling van Fortis was relatief beperkt. Eerder op de dag kelderde de waarde van het aandeel met ruim 20 procent tot 5,49 euro, een nieuw dieptepunt voor het geplaagde fonds.

De stemming op de Europese beurzen was vrijwel de hele dag positief, mede door de hoop dat het Amerikaanse Congres later op de dag zal instemmen met de reddingsplannen voor de financiële sector. Nadat ook de beurzen op Wall Street hierdoor positief openden gingen de koersen in Europa verder omhoog.

De financiële fondsen Aegon en ING waren de grootste winnaars van de AEX. ING boekte een winst van 5,8 procent, het aandeel Aegon ging met 8,8 procent omhoog.

DSM
Chemieconcern DSM boekte een winst van 1,5 procent, nadat het voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting naar boven had bijgesteld. Branchegenoot Akzo Nobel verging het minder goed. Nadat de koers een dag eerder al met 3 procent achteruit ging, moest nu een verlies van 1,7 procent worden geïncasseerd.

Biotechnologiebedrijf Crucell boekte met een koerssprong van 12,5 procent de grootste winst van alle fondsen in de MidKap. Voor de opening van de beurs meldde de onderneming een nieuwe samenwerking met het Zwitserse bedrijf Lonza.

Plus
In Frankfurt boekte herverzekeraar Münchener Rück een plus van 4,8 procent. Volgens handelaren was dit een reactie op geruchten dat de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett zijn belang in het concern gaat uitbreiden.

De euro noteerde op 1,4645 dollar. Aan het slot van de Europese beurshandel op woensdag was dit 1,4655 dollar. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) steeg 0,2 procent tot 105,95 dollar.