AMSTERDAM - Fortis blijft maar klappen incasseren op de beurs. De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar werd donderdag geplaagd door nieuwe geruchten over de financiële gezondheid, waarna de koers tot 21,5 procent verloor.

Beleggers werden gealarmeerd door berichten dat De Nederlandsche Bank (DNB) Rabobank zou hebben gesommeerd bepaalde onderdelen van Fortis over te nemen. Een ander gerucht was dat DNB Rabobank zou hebben opgedragen Fortis te voorzien van extra liquiditeit, ofwel geld.

Fortis zakte 's middags naar een nieuw dieptepunt dit jaar: 5,49 euro per aandeel. Daarmee ging op één dag 3,3 miljard euro aan beurswaarde verloren, waarmee Fortis op dat moment nog slechts 13,1 miljard euro waard was. Een half uur voor het slot van de beurs was het aandeel (en daarmee de beurswaarde) opgekrabbeld, tot 6,18 euro.

Geruchten
"Ik hoor veel geruchten. Je kunt ze misschien allemaal een beetje geloven", zei handelaar Paul Brouwer van SNS Securities 's middags.

Door het tumult zag Fortis zich genoodzaakt een officiële verklaring uit te doen waarin de geruchten "ten stelligste" worden ontkend. Een woordvoerder van Rabobank zei dat de coöperatieve bank niet is benaderd door DNB.

Het is niet voor het eerst dat Fortis geruchten moet ontzenuwen. Fortis wordt geplaagd door partijen die emails versturen naar beurshandelaren met slecht nieuws over de bankverzekeraar. Dat zou gebeuren door beleggers die zogeheten short-transacties doen, ofwel speculeren op koersdalingen.

Short-selling
In Nederland werd afgelopen zondag het naked short-selling in financiële aandelen aan banden gelegd. Dat is speculeren op koersdalingen met ongedekte aandelen. Het gewone short-selling is nog steeds mogelijk en volgens enkele handelaren speelt dat Fortis parten. De AFM breidt het verbod "vooralsnog" niet uit naar short-selling in het algemeen, aldus een woordvoerder.

De koers van Fortis werd donderdag ook gedrukt door een bericht in FEM Business. Het zakenblad meldde het vertrek van twee Fortis-commissarissen bij de Stichting Continuïteit Fortis, een orgaan dat zich hardmaakt voor het zelfstandig voortbestaan van Fortis. Beleggers vrezen dat het vertrek van de twee de daadkracht van de stichting versterkt, waarmee de kans dat het concern wordt overgenomen daalt. Voor Fortis-beleggers is dat slecht nieuws.