AMSTERDAM - Ierland is na een tweede opeenvolgende kwartaal van economische teruggang officieel in recessie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Ierse statistische bureau.

De Ierse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,5 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar liep de economie al 0,3 procent terug.

Het is voor het eerst sinds 1983 dat Ierland een recessie meemaakt. Economist Dermot O'Leary zegt tegenover BBC te hopen dat 2009 verlichting zal brengen. "Het enige dat we zeker weten is dat investeringen, vooral in de huizenmarkt, een remmende factor zijn in de economie."

Arbeid
Het herstel zal niet spoedig komen, denkt O'Leary, aangezien de arbeidsmarkt volgen hem aan het verslechteren is. "Dat zal op zijn beurt de bestedingen van consumenten gaan drukken."

Ierse consumenten spendeerden in het tweede kwartaal al minder, 1,4 procent, ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Bedrijven investeerden 18,8 procent minder.

Een lichtpuntje was een stijging van de netto-export (export min import) met 1,2 miljard euro en een iets hogere industriële productie (+1 procent). De bouwsector kende echter een 12,2 procent lagere productie.