AMSTERDAM - Olieconcern Shell heeft woensdagavond in Pernis een fabriek voor de productie van benzine en LPG gesloten. De fabriek kampte met een technisch probleem.

Bij het stilleggen van de fabriek ontsnapte gedurende vijf tot tien minuten een wit poeder uit de schoorsteen, dat in de omgeving van Spijkenisse neerdaalde.

Niet schadelijk
Een woordvoerder van Shell heeft dit donderdag gezegd. Het witte poeder (katalysatorstof) circuleert normaal gesproken in de fabriek om het verwerkingsproces van olie te versnellen. Volgens de woordvoerder is het poeder, dat bestaat uit zand en een kleine hoeveelheid metalen, niet schadelijk voor de gezondheid. Ook de Rotterdamse milieudienst DCMR heeft dit donderdag laten weten.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de fabriek gesloten blijft. Shell is nog bezig met onderzoek naar het mechanische probleem, dat is ontstaan bij een compressor, en de oorzaak van de poederuitstoot.

Vorig jaar bij het opstarten van de fabriek kwam gedurende een half uur ook een hoeveelheid poeder vrij, die groter was dan wat nu de lucht in is gegaan.

Veertig
De bewuste fabriek is goed voor de verwerking van 48.000 vaten olie-equivalent per dag en is een van de veertig fabrieken van de Shell-raffinaderij in Pernis. De totale capaciteit van de raffinaderij bedraagt dagelijks 400.000 vaten. Dat is minder dan een half procent van de wereldwijde raffinagecapaciteit.

Ook in de jaren negentig ontsnapte een hoeveelheid katalysatorstof uit een Shell-fabriek. Shell kreeg toen een boete, omdat het bedrijf niet snel genoeg reageerde. Het olieconcern schikte de zaak voor 30.000 gulden.