BERLIJN - De Verenigde Staten zullen door de financiële crisis hun onbetwiste status als financiële supermacht verliezen en de wereld zal nooit meer hetzelfde zijn als voor de crisis. Dat zei de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück donderdag tegen het Duitse parlement.

Volgens de bewindsman zal de financiële crisis wereldwijd diepe sporen nalaten en zijn de effecten op de lange termijn onmogelijk te voorspellen. Steinbrück legt de schuld van de crisis direct bij de VS, als gevolg van de "overdreven fixatie van het Angelsaksische systeem op hoge winsten en megabonussen voor bankiers en bestuurders". "Wall Street zal nooit meer zijn wat het was", aldus de SPD-minister.

Om de crisis te bezweren, wil Steinbrück meer regulering en toezicht op de financiële markten op internationaal niveau. Hij stelde donderdag acht maatregelen voor, waaronder een verbod op short selling en grotere kapitaalreserves bij banken. De minister waarschuwde verder dat de hele wereld rekening moet houden met een zwakkere economische groei en ongunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkten.

Zakenbanken
Door de hypotheek- en kredietcrisis zijn al meerdere zakenbanken op Wall Street omgevallen. Ook moest het Amerikaanse stelsel van centrale banken de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae met miljarden dollars te hulp schieten, net als de grote Amerikaanse verzekeraar AIG. Om de crisis op Wall Street een halt toe te roepen, heeft de Amerikaanse overheid een reddingsplan opgezet voor de financiële sector van 700 miljard dollar.

Volgens Steinbrück is in Duitsland een dergelijke reddingsoperatie nodig noch verstandig. Duitse banken en financiële instellingen kunnen volgens hem de verliezen door de crisis opvangen en de tegoeden van hun spaarders blijven garanderen.