AMSTERDAM - Voor het eerst in vijf jaar hebben er in het tweede kwartaal minder overnames plaatsgevonden dan in het eerste kwartaal. De Nederlandse overnamemarkt loopt vast als gevolg van de kredietcrisis. Dit blijkt uit het halfjaarrapport van OverFusies.nl.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er in totaal 123 overnametransacties gedaan; 19 minder dan in het voorgaande kwartaal. In het eerste halfjaar van 2008 daalde het aantal deals met 37 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De totale waarde van de transacties is over het eerste halfjaar zelfs met 55 procent gedaald. Er werd in totaal 44 miljard euro neergeteld voor overnames. De meest kostbare deal komt voor rekening van Heineken en Carlsberg, die gezamenlijk 13,9 miljard euro betaalden voor de inlijving van Scottish & Newcastle.

Harde landing
"De trend is hard naar beneden en bovendien waren de deals van begin dit jaar nog aangekondigd in 2007. Dit wordt een harde landing", stelt Pablo van Klinken van OverFusies.nl.

Vooral de financiële sector is hard geraakt. Stond deze branche traditioneel op de derde plaats wat betreft de hoeveelheid overnameactiviteit, inmiddels is de sector naar de zesde positie gezakt. Door afschrijvingen en een verminderde beurswaarde hebben de instellingen minder middelen beschikbaar voor overnames.

Private Equity
Ook private equity-bedrijven komen niet ongeschonden uit de strijd. Het aantal transacties binnen deze groep halveerde, terwijl de totale waarde daalde van ruim 19 miljard euro in het eerste halfjaar van 2007 tot 3,3 miljard euro dit jaar.

Van alle private equity-deals overstijgt alleen de overname van Stork door Candover het miljard. Het Britse opkoopfonds betaalde 1,5 miljard euro voor het industriële concern.

De failliete zakenbank Lehman Brothers adviseerde bij de grootste deals op de lijst, terwijl ABN Amro de meeste transacties begeleidde.