AMSTERDAM - Bedrijven beginnen al tijdens de studie van toekomstige ICT-ers met het werven van medewerkers. Zestig procent van de startende ICT-ers krijgt op die manier een baan aangeboden en 75 procent neemt vervolgens de baan aan. Dit blijkt uit de ICT-Monitor van detacheringsbureau Infirmo.

De ICT-ers blijven echter niet lang bij hun eerste werkgever werken.

Slechts 37 procent van de medewerkers denkt na twee jaar nog bij hetzelfde bedrijf te werken. In 2007 was dat nog 65 procent.

Vroegtijdige werving
Mark van Lanen, directeur van Infirmo, wijt het snelle vertrek van de werknemers aan de vroegtijdige werving van de bedrijven. "Startende ICT-ers oriënteren zich minder op de ICT-arbeidsmarkt want ze krijgen toch wel een baan aangeboden. Zijn ze eenmaal aan het werk dan merken ze dat een snelle beslissing niet altijd de juiste is", aldus Van Lanen.

Uit de monitor blijkt dat maar 54 procent van de ICT-studenten zich voor het afstuderen oriënteert op de arbeidsmarkt, tegen 64 procent vorig jaar. In 2007 benaderde zelfs 54 procent zelf een bedrijf om over een baan te spreken. Dit jaar nam maar 23 procent van de ICT-ers die moeite.