AMSTERDAM - Global Crossing, beheerder van een wereldomspannend glasvezelnetwerk, opent begin 2009 een nieuwe hostingvestiging van 5000 vierkante meter in Amsterdam.

Global Crossing stak vlak voor de internetbubbel in 2000 enorm veel geld in een wereldomspannend glasvezelnetwerk dat 400 steden in 45 landen met elkaar verbindt.

Het netwerk wordt vooral gebruikt voor communicatie tussen vestigingen van multinationals. Nu die markt stagneert, pakt het bedrijf een oud plan op: hosting voor 'top tier' bedrijven, inclusief monitoring, beveiliging en backup.

Plannen
Global Crossing maakte haar plannen deze week bekend op een persconferentie in haar kantoor in de Londense Docklands. Daar staan al flink wat systemen van hardwarepartner Hitatchi Data Systems.

Het datacentrum is voor 89 procent gevuld en daarom is een uitbreiding naar Amsterdam voorzien. Begin 2009 gaat Global Crossing daar hosting aanbieden in de nieuwe vestiging niet ver van het IBM kantoor aan de Johan Huizingalaan.

Directeur EMEA Anthony Christie zegt dat het bedrijf reeds hostingactiviteiten verzorgt voor instellingen van de Britse overheid, bedrijven uit de transportsector, maar bijvoorbeeld ook Sony Pictures.

Klap
Global Crossing heeft eerder hostingactiviteiten ontwikkeld toen internetbedrijven verlegen zaten om serverruimte. Toen de internetmarkt in elkaar zakte, werden die activiteiten snel afgebouwd. Sterker nog: Global Crossing kreeg een gevoelige klap te verwerken en moest flink inkrimpen. In Nederland werd een duur hoofdkantoor in Hilversum ingeruild voor een bescheiden vestiging in Naarden.

In Amsterdam is straks 5.000 vierkante meter voor hostingactiviteiten beschikbaar. Volgens Del Campo, die de hostinactiviteiten in Europa leidt, wordt Amsterdam daarmee het belangrijkste centrum buiten Londen. "We hadden ook andere steden op het oog, maar Amsterdam ligt gunstiger."

Multinationals
Global Crossing richt zich deze keer op vooral op multinationals die hun hosting willen uitbesteden. "Dat is een duidelijke trend," zegt Del Campo. "Daarbij worden vanzelfsprekend hoge eisen gesteld aan de beveiliging. We kunnen continuïteit garanderen in het geval van natuurrampen, brand of politieke onrust."

Het Londense centrum betrekt bijvoorbeeld stroom van twee aparte generatoren, waardoor uitval nagenoeg kan worden uitgesloten. Dergelijke maatregelen zijn gebruikelijk in deze branche.

De Nederlandse productmanager Raymond Vredenburg erkent dat Global Crossing moet concurreren met bestaande partijen in de markt, zoals KPN/Getronics. Die ziet werkplekbeheer, datacenters en hostingdiensten als de belangrijkste groeimarkt voor de komende jaren.

Datacentra
In de Nederlandse hostingbranche opereren tussen de 900 en 1.100 bedrijven, waarvan een belangrijk deel zich richt op webhosting. Alleen al rond Amsterdam zijn er zeventig datacentra gevestigd, en het Nederlands hostingarsenaal zal volgens schattingen dit jaar met zo'n 20.000 vierkante meter vloeroppervlak worden uitgebreid.

"Vijfduizend vierkante meter is fors, maar tegenwoordig gaat het niet alleen meer om de hoeveelheid ruimte," zegt woordvoerder Koen Stegeman van LeaseWeb, de grootste zakelijke hostingprovider van Nederland. "Ons datacenter EvoSwitch met 9.000 vierkante meter is C02 neutraal en energiezuinig. Daar kijken klanten tegenwoordig veel meer naar."