WENEN - De oliemarkt is goed in balans en er zijn voldoende voorraden. Dat zei de Saudische olieminister Ali al-Naimi dinsdag in aanloop naar een vergadering van het oliekartel OPEC in Wenen.

Dit kan erop duiden dat de OPEC de productie waarschijnlijk onveranderd laat, ondanks speculaties over een productieverlaging. "We hebben hard gewerkt sinds de vergadering in juli om de olieprijzen naar het huidige niveau te brengen", aldus al-Naimi. "Ik denk dat alles nu in balans is."

Saudi-Arabië stelt de afgelopen maanden meer geproduceerd te hebben dan nodig was om de hoge olieprijs omlaag te krijgen. Die bereikte in juli een recordniveau van meer dan 147 dollar per vat, maar is inmiddels teruggezakt naar iets boven de 105 dollar.

Weerstand
De gedaalde olieprijs en de afgezwakte vraag naar olie zijn voor OPEC-leden als Venezuela, Iran, Algerije, Ecuador en Libië redenen om voor een productieverlaging te pleiten. Maar dat stuit waarschijnlijk op weerstand van Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid. De dertien leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen zijn samen goed voor ongeveer 40 procent van de wereldwijde olieproductie.