AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn maandag flink hoger gesloten. De stemming zat er vanaf het begin van de handelsdag goed in, nadat de Amerikaanse overheid zondag een reddingsplan had bekendgemaakt voor de twee grootste hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac.

De AEX sloot op een winst van 9,57 punten, oftewel 2,5 procent bij een stand van 398,79 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde 12,25 punten, oftewel 2,2 procent hoger op 571,08 punten. De grote Europese beurzen van Parijs en Frankfurt gingen er respectievelijk 3,4 en 2,2 procent op vooruit.

Op de Londense beurs lag de handel het grootste deel van de dag stil vanwege een technische storing. De FTSE 100-index sloot met een plus van 3,9 procent.

Financials
Zondag maakte de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson bekend dat de overheid de controle heeft overgenomen bij de twee hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, die door de kredietcrisis in de problemen zijn gekomen. Financiële fondsen in heel Europa schoten hierop omhoog.

In Amsterdam stonden de financiële fondsen Aegon, Fortis en ING in de top 4 van grootste stijgers. Ze wonnen respectievelijk 6,5, 5,6 en 5,2 procent.

Andere Europese banken en verzekeraars lieten vergelijkbare plussen zien. Verzekeraars Axa en Dexia wonnen in Parijs respectievelijk 12,5 en 10,6 procent. In Duitsland ging Deutsche Bank aan kop met een winst van 6,2 procent.

Dalers
In Amsterdam waren maar een handjevol dalers. Levensmiddelenconcern Unilever verloor maandag 1,1 procent, nadat het vrijdag op een zeer negatieve beurs nog overeind was gebleven.

In de MidKap stond automatiseerder Ordina onderaan. Het bedrijf maakte maandag bekend dat twee directeuren vertrekken, waarop het aandeel bijna 4 procent daalde.

Een van de sterkste stijgers in de MidKap was de producent van bakkerijproducten CSM. Het aandeel won 4,1 procent, nadat nieuws over de melkzuurdivisie goed was ontvangen door analisten. Analisten van ING lieten maandag weten dat zij CSM voor het tweede halfjaar zien als de absolute hit op de Amsterdamse beurs.

Verdampen
De drukkerij RSDB zag ruim 18 procent van zijn beurswaarde verdampen. In het weekend was bekend geworden dat een investeerder die het bedrijf wilde kopen, de financiering van zijn bod niet rond heeft gekregen. De voorgenomen overname is daarmee afgeblazen. Beleggers hadden een flinke overnamepremie voorgeschoteld gekregen.

De olieprijs stond in de middag 0,5 procent lager, nadat deze gedurende de handelsdag steeds in de plus had gestaan door zorgen over orkaan Ike in de Golf van Mexico. Een vat ruwe olie kostte 105,65 dollar.

De euro stond op 1,4130 dollar, tegen 1,4265 dollar bij het slot van de handel vrijdag.