BRUSSEL - De Europese Unie verlengt importheffingen op goedkope schoenen uit China en Vietnam tot 2009 of later, aldus bronnen in Brussel. De heffingen zouden eigenlijk in oktober aflopen.

De omstreden heffingen waren in 2006 ingevoerd voor een periode van twee jaar, ondanks tegenstand van onder meer Nederland. De heffing van 10 tot 16,5 procent op de importprijs van elk paar was een reactie op buitensporige staatssteun aan de Chinese en Vietnamese fabrieken. Een op elke negen paar schoenen in de EU komt uit China of Vietnam.

Schoenenfabrikanten uit Italië hebben de Europese Commissie gevraagd om de heffing te verlengen. De commissie komt vrijwel zeker binnen enkele dagen met een voorstel om dit te onderzoeken. Zo'n onderzoek kan vijftien maanden duren, zonder dat de EU-landen kunnen ingrijpen.

Moeite
De handelsexperts van de EU-landen bespreken de zaak volgende week woensdag 17 september in Brussel. Nederland heeft doorgaans grote moeite met importheffingen. De regering vindt de heffingen niet het goede antwoord op de toenemende wereldwijde handel en niet in het belang van consumenten.

Nederland heeft zelf ook een schoenenindustrie. Fabriek Van Bommel in Moergestel is zelfs een van de oudste in West-Europa. De Nederlandse sector fabriceert grotendeels echter voor een andere doelgroep dan de Chinese en Vietnamese concurrenten.