NEW YORK - De Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria Group, bekend van Marlboro, koopt voor 10,4 miljard dollar (7,2 miljard euro) de producent van pruim- en snuiftabak UST.

Door de acquisitie wordt Altria de grootste producent van rookvrije tabak in de Verenigde Staten. Dat maakte Altria maandag bekend.

Altria betaalt 69,50 dollar per aandeel in contanten. Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van UST afgelopen donderdag, een dag voordat voor het eerst melding werd gemaakt van een mogelijke overname van UST door Altria.

Schuld
Altria neemt ook een schuld van 1,3 miljard dollar over. De overname moet vanaf 2011 leiden tot kostenbesparingen van ongeveer 250 miljoen dollar.

UST heeft met de merken Skoal en Copenhagen een aandeel van 58 procent op de markt voor snuif- en pruimtabak in de VS. De Amerikaanse markt voor rookvrije tabak groeit met ongeveer 7 procent per jaar doordat steeds meer Amerikaanse rokers overstappen over rookvrije tabaksproducten. De sigarettenconsumptie neemt met 3,5 procent per jaar af in de VS.