AMERSFOORT - Kleine tot middelgrote ondernemers in Nederland herkennen zich steeds minder in hun brancheverenigingen en keren deze steeds vaker de rug toe. Uit onderzoek van het Branchecentrum blijkt dat de verenigingen de belangen van de ondernemers niet goed vertegenwoordigen.

Het Branchecentrum, dat ondernemers ondersteunt, maakte dat maandag bekend. Nederland telt ongeveer 1500 brancheverenigingen verdeeld over uiteenlopende sectoren en zo'n 700.000 ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. In het onderzoek van het Branchecentrum klagen ondernemers onder meer dat de verenigingen te veel contributie vragen, zich voor het karretje van de overheid laten spannen, overheidsgeld aan vage doelen besteden en niet voor hun belangen vechten.

Ook als verschillende brancheverenigingen de krachten bundelen in een grotere organisatie, gaat het volgens de ondernemers mis. Deze verenigingen hebben meer middelen en beschikken over bekwame mensen. Toch leveren ze weinig op, volgens ondernemers omdat ze logge, bureaucratische en gesloten organisaties blijven, die opereren op te grote afstand van hun achterban.

Risico
Ondernemers die hun lidmaatschap van brancheverenigingen beëindigen, weten zich regelmatig goed op de hoogte te stellen van het risico van het ondernemerschap en maken gebruik van hun eigen netwerk. Bij problemen slaan ze de handen ineen met ondernemers die met dezelfde problemen kampen en ook huren ze indien nodig deskundigen in voor de ondersteuning van lobby-acties.

Voor het onderzoek van het Branchecentrum werden enkele duizenden ondernemers schriftelijk ondervraagd. Daarnaast deden de onderzoekers interviews met ondernemers.