AMSTERDAM - Het bedrijfsleven, gemeenten en (semi)overheidsinstellingen willen een minimaal niveau van lezen en schrijven van hun werknemers en cliënten. Dat schrijft de Telegraaf maandag. Laaggeletterdheid leidt namelijk tot productiviteitsverlies en veiligheidsrisico’s.

Tijdens de alfabetiseringsweek, die vandaag van start gaat, zal bekend worden gemaakt dat tienduizenden werknemers en cliënten zullen worden aangespoord om het taal- en leesniveau te verhogen. Zo nodig moeten cursussen gevolgd worden om beter te kunnen functioneren op de (toekomstige) werkvloer.

Volgens de krant krijgen bijvoorbeeld de medewerkers bij de werk- en uitkeringsinstanties CWI en UWV een digitale training om laaggeletterden beter te kunnen herkennen. 

Gevaar
Grote schoonmaak- , beveiliging- en cateringnamen als CSU en Sodexo erkennen het gevaar van slecht lezende werknemers, want wie bijvoorbeeld bij een beveiligingsbedrijf werkt, moet wel veiligheidsvoorschriften en brandweervoorschriften kunnen lezen. Maar ook BP Nederland, IBM, de NS, de Rabobank en Siemens steunen de actie om het lees- en schrijfniveau op een hoger plan te tillen. Ondernemersorganisatie VNO-NCW zal twee maanden lang dagelijks via spotjes bedrijven oproepen aan de slag te gaan met laaggeletterde werknemers.

Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterdheid leidt tot productiviteitsverlies, veiligheidsrisico's en gebrekkige communicatie binnen bedrijven en met klanten. Margreet de Vries, directeur Stichting lezen & Schrijven: „Laaggeletterdheid kost bedrijven daardoor heel veel geld. Het zwaartepunt van onze economie is aan het verschuiven van productie naar dienstverlening. Dus in meer en meer banen speelt het geschreven woord een rol. En de automatisering, e-mail en internet versterken dat effect. Het vraagt van werknemers dat zij zich ontwikkelen."