AMSTERDAM - De Nederlandse ondernemer verspilt ruim drie uur per dag omdat hij buiten het kantoor niet door kan werken. Dat blijkt uit onderzoek van Devo en Jansen in opdracht van KPN. Ook gaat veel kostbare tijd verloren door files en het wachten op afspraken.

Oorzaak van veel tijdverlies is het ontbreken van apparatuur om onderweg of op bezoek bij de klant zaken af te handelen. Vier op de tien ondernemers zien tijdwinst als belangrijk pluspunt van mobiel werken, naast gemak en flexibiliteit richting klanten. Bijna de helft van de ondervraagden ziet de ontstane flexibiliteit als meerwaarde richting klanten.
­
Met mobiel werken denkt men zeker drie uur per dag te kunnen besparen. De helft van de ondernemers geeft aan dat als ze niet gebonden zijn aan een vaste werkplek, dit behalve meer tijdwinst ook meer rust en gemak geeft. Het is tijd die gebruikt wordt om rustig na te denken en zich te bezinnen.

Productiever
Een derde is van mening dat medewerkers door mobiel werken veel productiever en creatiever kunnen worden. Dit kan zich vertalen in een grotere loyaliteit jegens de werkgever.

Bijna de helft van de bedrijven beschikt alleen over vaste werkplekken op kantoor. Bij bedrijven die mobiel werken mogelijk maken, zijn de laptop, de mobiele telefoon en de smartphone het populairst.