AMSTERDAM - Het midden- en kleinbedrijf richt zich steeds meer op het aantrekken en vasthouden van personeel. Zestig procent van de bedrijven in het mkb ziet daardoor de personeelskosten stijgen. Dat blijkt uit het International Business Report 2008 van Grant Thornton.

De focus op personeel lijkt te duiden op het groeiende belang van HRM als concurrentiefactor. 60 procent van de Nederlandse bedrijven zien door de focus op personeel de kosten hiervan stijgen. Europese landen waar hetzelfde effect nog sterker is, zijn Turkije (83 procent), Polen (82 procent), België (79 procent) en Denemarken (70 procent).

Internationaal gezien zit Nederland in de middenmoot. Wereldwijd zijn het vooral bedrijven in opkomende economieën die druk van de stijgende personeelskosten ervaren.

In China zegt 91 procent van de bedrijven last te hebben van de stijgende personeelskosten. Ook Vietnam en India hebben last van deze stijgende kosten. Japan staat onderaan de lijst met slechts 17 procent.

Werkdruk
De focus op personeel lijkt samen te gaan met het stijgen van de werkdruk. Bijna de helft (45 procent) van de mkb'ers in Nederland ziet de werkdruk toenemen, omdat het aannemen en vasthouden van personeel moeilijker is geworden. Nederland zit hiermee twee procent boven het Europees gemiddelde.