WASHINGTON - De Amerikaanse overheid neemt de controle over hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac tijdelijk over. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson zondag laten weten.

De maatregel is bedoeld om de financiële markten en de consumenten te beschermen tegen een mogelijk faillissement van de kredietreuzen, zo zei Paulson op een persconferentie.

'Fannie en Freddie' komen onder toezicht te staan van de zogenoemde Federal Housing Finance Agency (FHFA) en blijven functioneren met financiële dekking van de overheid. Intussen zullen de instellingen worden gestabiliseerd en geherstructureerd.

Risico's
Paulson liet weten dat de federale overheid de banken overneemt in een juridische vorm die 'conservatorschap' wordt genoemd. De hypotheekverstrekkers zullen "niet langer worden bestuurd met als doel de waarde voor de aandeelhouders zo hoog mogelijk te maken. Dat is een strategie die historisch gezien het nemen van risico's aanmoedigde", aldus de minister.

Fannie Mae en Freddie Mac, nu al semi-overheidsbedrijven, zijn goed voor bijna de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt. Samen zijn ze eigenaar of staan ze garant voor circa 5200 miljard dollar aan uitstaande hypotheken. De banken hebben miljarden dollars verlies geleden als gevolg van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt.

Het managament van de hypotheekverstrekkers wordt vervangen. Fannie Mae zal worden bestuurd door Herb Allison, afkomstig van de zakenbank Merrill Lynch en Freddie Mac komt onder leiding van David Moffett, voormalig vice-voorzitter van US Bancorp.