AMSTERDAM - De tweede week van september zal naar verwachting weinig goedmaken aan de beroerde tijden die de Amsterdamse AEX-index en andere Europese beurzen afgelopen week doormaakten.

Slecht nieuws over de economie aan beide zijden van de oceaan speelde de handel parten. Ook deze week zullen macrocijfers de belegger de weg wijzen.

Onzeker is nog hoe de handel zal reageren op het ingrijpen van de Amerikaanse overheid bij de hypotheekverstrekkers Freddie Mac en Fannie May. De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson kondigde het ingrijpen zondag aan. Analisten verwachten dat het plan de financiële fondsen korte tijd uit het slop zal halen, maar dat het zeker "geen elixer is voor de hele banksector".

Malaise
Door de overname van de hypotheekbanken wordt de zwakte van de financiële sector in de VS verder uitgelicht. Maar afgelopen week werden handelaren nogmaals met hun neus op het feit gedrukt dat de malaise bij de financials zich al lang heeft uitgebreid naar de hele economie. In de VS kwamen onder meer slechte cijfers over de werkloosheid naar buiten. In de eurozone bleek de economie in het tweede kwartaal te zijn gekrompen en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling verlaagde de groeiverwachtingen.

Macrocijfers over onder meer detailverkopen, uitkeringsaanvragen, consumentenkrediet en de huizenmarkt in de VS dienen voor beleggers deze week als ankers. Voor de eurozone komen aan het einde van de week cijfers over de werkloosheid en de industriële productie naar buiten.

De lagere olieprijs zal naar verwachting weinig gevolgen voor de beurshandel hebben. De dalende prijs is gunstig voor consumenten, maar wordt door analisten ook uitgelegd als een teken dat de wereldeconomie afzwakt. De 'goedkope' olie neemt wel een deel van de angst voor verdere stijging van de inflatie weg.

Orkaan
Hoe de prijs van de olie er volgende week uitziet, is afhankelijk van orkaan Ike, de opvolger van Gustav. Ike zal waarschijnlijk aan het begin van de week door de Golf van Mexico razen en gevolgen hebben voor de olieproductie aldaar.

Een andere factor waarmee handelaren komende week te maken zullen krijgen is de hernieuwde kracht van de dollar. De Amerikaanse munt kwam afgelopen week uit op de hoogste stand ten opzichte van de euro in maanden. Een sterkere dollar is ongunstig voor Amerikaanse exporterende bedrijven, omdat hun producten in het buitenland duurder worden. Afnemende groei in Europa - met als gevolg mogelijk een dalende vraag naar Amerikaanse producten - kan de negatieve trend versterken.