DETROIT - De drie grote Amerikaanse autofabrikanten gaan Washington om financiële hulp vragen. De drie willen in totaal tussen de 25 en 50 miljard dollar aan leningen krijgen om de economisch zware tijden te overleven, dat hebben woordvoerders van de concerns dit weekeinde laten weten.

General Motors, Ford en Chrysler, de 'grote drie uit Detroit', starten de komende week een lobby bij het Congres om de kwestie zo snel mogelijk op de agenda te zetten. Nieuwe wetgeving die eind vorig jaar van kracht werd voorziet al in leningen aan de autoproducenten voor de ontwikkeling van schonere technologie. Voordat de leningen door het ministerie van Energie worden vrijgegeven, moet het Congres echter garanties afgeven.

Vooral Amerikaanse autoproducenten zijn de afgelopen maanden in zwaar weer gekomen als gevolg van de afzwakkende Amerikaanse economie. De verkopen liepen terug en de vraag naar grote, benzinesluprende auto's stortte in. Amerikanen stapten massaal over op zuinigere, kleinere buitenlandse auto's.