AMSTERDAM - GeoEye heeft zijn geavanceerde GeoEye-1 satelliet gelanceerd. De satelliet met de hoogste resolutie tot nu toe, is zaterdag 'succesvol' de lucht ingegaan vanaf de Vandenburg luchtmachtbasis in Californië.

De lancering van de satelliet stond eigenlijk al voor donderdag 4 september op het programma, maar orkaan Hanna gooide roet in het eten. Door de storm konden onmisbare medewerkers de basis niet tijdig bereiken, waardoor de hele onderneming uitgesteld moest worden.

De GeoEye-1 is ontworpen om vanaf 681 kilometer hoogte en met een snelheid van zo'n zeven kilometer per seconde digitale beelden van de aarde te maken met een grootte van slechts 41 centimeter. Omwille van privacyredenen zullen de plaatjes voor commerciële partijen echter een maximaal toegestane resolutie van 50 centimeter krijgen.

Google Earth
De beelden zullen, omdat eerst alle instellingen in orde gemaakt moeten worden, vanaf de herfst geleverd worden aan klanten als Google, die de afbeeldingen gaat gebruiken voor het programma Google Earth, en de kaartendienst Maps. Verder zullen de Amerikaanse inlichtingendiensten gebruik gaan maken van de afbeeldingen.

De satelliet, die 502 miljoen dollar gekost heeft, gaat in ieder geval tot en met 2015 aan het werk. Het gevaarte weegt 2000 kilo, heeft een internetverbinding van 740 Mb/seconde aan boord en beschikt over voldoende brandstof voor 15 jaar. In 2011 zal naar verwachting de tweede satelliet van zijn soort gelanceerd worden, de GeoEye-2.