AMSTERDAM - Verzekeraars en banken zullen circa 6 miljard euro kwijt zijn aan het afkopen van de woekerpolisaffaire. Dat melden verschillende bronnen aan het ANP op basis van een aanstaande schikking tussen verzekeraar Delta Lloyd en consumentenorganisaties.

De kwestie dient als voorbeeldzaak voor de rest van de markt.

Delta Lloyd staat op het punt een overeenkomst te tekenen met de consumentenorganisaties Woekerpolis Claim en Verliespolis. Ingewijden melden dat de totale som die Delta Lloyd aan gedupeerden zal uitkeren, uitkomt boven de 300 miljoen euro. De schikking, die volgende week wordt verwacht, zal de eerste zijn tussen belanghebbenden rondom te hoge kosten bij beleggingsverzekeringen.

Totaal
Als de compensatiebetalingen door Delta Lloyd wordt geëxtrapoleerd naar de rest van de markt, zullen verzekeraars in totaal ongeveer 6 miljard euro aan schadevergoedingen uitkeren. Dat blijkt uit berekeningen van kenners dichtbij de bron. "Er is dan sprake van een historische regeling. Een uitkering van die hoogte is in Nederland niet eerder voorgekomen", zei Rob Okhuijsen van Verliespolis daarover.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zijn andere aanbieders juridisch niet gebonden aan de uitkomst van de onderhandeling tussen Delta Lloyd en consumentenorganisaties. "We zijn wel nieuwsgierig en zouden het beschouwen als een doorbraak. Het zal zeker helpen bij andere dossiers", aldus een woordvoerder. De geraamde schadevergoeding 6 miljard klinkt de verzekeraars als "te hoog" in de oren. "Wij denken meer aan enkele miljarden", aldus de zegsman.

Het verbond hoopt dat de aanstaande schikking helpt om het lastige dossier rond de woekerpolissen "van tafel te halen". De hoogte van eventuele schadevergoedingen kan per verzekeraar nogal uiteenlopen omdat er veel soorten producten op de markt zijn, zo benadrukte het verbond.

Misstanden
Het geschil met Delta Lloyd over teveel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen werd in januari dit jaar ingediend bij Jan Wolter Wabeke, de nationale Ombudsman Financiele Dienstverlening. Aanvankelijk zouden de partijen onderhandelen over eventuele misstanden bij bepaalde producten, maar later werden de gesprekken 'bedrijfsbreed' getrokken. Ook kregen de gesprekken de status van voorbeeld voor de rest van de markt.

Wabeke stelt dat sommige media ten onrechte de indruk wekken dat hij eerder heeft voorgesteld dat verzekeraars 2,5 miljard euro aan schadevergoeding uitkeren. "Dat bedrag heb ik nooit voor mijn rekening genomen, het getal komt vanuit de kringen van verzekeraars. Het resultaat kan voor verzekeraars op een geheel ander bedrag komen", aldus de Ombudsman.

Wabeke kwam in maart met een aanbeveling rondom de woekerpolissen. Hij vindt dat de kosten bij een beleggingspolis maximaal 2,5 procent mogen bedragen. De onrust rondom woekerpolissen stamt uit 2006. Toen liet de Autoriteit Financiele Markten zich kritisch uit over bepaalde financiele producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.

Toezichthouders
Delta Lloyd heeft in de markt van de beleggingsverzekeringen een marktaandeel van ongeveer 6 procent. In totaal hebben in zo'n twintig aanbieders in Nederland circa 6,5 miljoen beleggingspolissen aan de man gebracht. Momenteel wordt een principe-akkoord tussen Delta Lloyd en de consumentenorganisaties nader bekeken door toezichthouders en de achterban van een van de consumentenclubs.

De stichting Verliespolis is opgericht door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en de Vereniging Eigen Huis (VEH). Woekerpolis Claim vertegenwoordigt de Vereniging Consument & Geldzaken.